W dzisiejszych czasach na każdej ulicy znajdziemy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i wielkim, dużo więcej jest włoskich restauracji, aniżeli takich serwujących polską kuchnię. Jednak czy w każdej robiona jest pyszna pizza? Czy kupienie doskonałej pizzy jest proste? Co takiego sprawia, że pizza nam smakuje?

Po pierwsze – ciasto na pizzę

Na pewno każdy jest świadom tego, że wyróżniamy dwa rodzaje ciast na pizzę – cienkie i grube. Spód cienki jest właściwy dla wzorowych włoskich pizz. Ciasto grube kojarzy się z tłustymi amerykańskimi pizzami. Jedno i drugie ma swój urok i swoich zwolenników. Isnieje jedno ciasto do pizzy, którego nikt nie chce zjeść, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy laczka. Takiego ciasta nikt nie chce znaleźć w żadnej pizzeri.

Po wtóre – sos pomidorowy

Sos pomidorowy to jest kolejny szalenie decydujący składnik pizzy. Z pewnością mogliście kupić danie, które nie miało go prawie wcale, tak, że nie chciało się tego konsumować, ponieważ było po prostu zbyt suche. Idealnie jakby sos został zrobiony własnoręcznie przez pracowników pizzeri. Musi być gęsty, tak aby nie ściekał z ciasta. Wiedzcie, że tradycyjne włoskie sosy są pełne ziół między innymi bazylię i oregano, mają także czosnek i oliwę z oliwek. Nie można dodać go niewiele, ponieważ wtedy danie będzie zbyt suche, ale nie należy przesadzać z ilością, żeby ciasto nie sflaczało.

Wszystko o dodatkach do pizzy

Ile ludzi, tyle preferowanych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – najlepsza pizza w Kościerzynie, wielokrotnie znajdziemy bardzo dużo różnych propozycji tego dania. Można wrzucić na nią każdy możliwy składnik, zaczynając od tradycyjnej pizzy z szynką i pieczarkami, przez takie z kurczakiem, boczkiem, kiełbasą, podwójnym serem i chipsami. W końcu pizza jest po to, aby nam odpowiadać, a nie być oryginalna włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na oryginalne i jakościowe składniki. Jeszcze nie tak dawno temu pizza z rukolą była niespotykana, teraz znajdziesz ją nawet w małych miejscowościach, na przykład w Kościerzynie.
Istnieje jeszcze jeden składnik, który wzbudza ogromne kontrowersje, a jest to oczywiście sos na pizzę. Bardzo lubimy zajadać się pizzą z sosem czosnkowym albo ketchupem. I nie ma w tym nic dziwnego. Nie bądźmy zszokowani, że włoskie pizzerie zaproponują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. W końcu pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie restauracje będą podawały makarony i pizze. 
Podsumowując, nie istnieje pizza idealna. Jeden powie, że dla niego powinna to być oryginalna pizza włoska na cienkim cieście, z szynką prosciutto i rukolą, do tego skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego będzie to grube ciasto z boczkiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Ważne jest znalezienie pizzeri, która sprosta naszym wyobrażeniom, a taka na pewno znajduje się w Kościerzynie.