Obecnie w Warszawie można znaleźć mnóstwo restauracji wietnamskich. Kuchnia wietnamska ma coraz więcej zwolenników, choć w dalszym ciągu przegrywa z z kuchnią chińską oraz japońską. O czym powinno się wiedzieć odnośnie kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Tekst został napisany dzięki wsparciu baru orientalnego Orient Express z Warszawy

Co powinno się wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Najważniejszym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim położenie Wietnamu. Wietnam leży niedaleko linii brzegowej, a dodatkowo jego niewielka odległość od rzek umożliwia dostęp do świeżych ryb i owoców morza. W Wietnamie uprawia się uprawiany jest ryż oraz liczne warzywa, z tego powodu dań wietnamskich. Wyjątkowo popularna jest wołowina, pieprz i ostra papryczka, które dodawane są do większości dań. W daniach nie brakuje również jajek czy makaronu. Kuchnia z Wietnamu uważana jest za najzdrowszą azjatycką dietę – pod tym względem zajmuje bardzo wysokie miejsce również na świecie. Dania kuchni wietnamskiej spożywa się za pomocą pałeczek.

Jakie smaki dominują w kuchni wietnamskiej?

W potrawach wietnamskich można wyraźnie wyczuć dwa główne smaki – słony, który pochodzi od ryb i często stosowanego sosu sojowego, a także słodki, gdyż Wietnamczycy chętnie używają cukru oraz słodkiego mleczka kokosowego. Potrawy kuchni wietnamskiej są wyjątkowo łatwe do przygotowania. Najczęściej wybierane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z pysznego wywaru. W potrawach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc również ostry, gorzki oraz umami. Dania są prawdziwą, różnorodną ucztą dla kubków smakowych. 

Jakie są najpopularniejsze wietnamskie potrawy?

Wśród najpopularniejszych potraw wietnamskich nie sposób nie wymienić przede wszystkim zupy Pho. Jej bazą jest mięsny bulion, a także makaron i dodatki. Zupa korzystnie wpływa na zdrowie i charakteryzuje się smacznym smakiem. W restauracja serwowany jest Cao lau, czyli makaron ryżowy z kiełkami, wołowiną oraz aromatycznym wywarem. W barze można zjeść również wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami w papierze ryżowym smażone na głębokim oleju. Często wybieranym, prostym daniem jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby serwowane z przyprawami i łodygami kopru. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki z warzywami i mięsem.